You are currently viewing Erityisvanhemman korjaussarja tukee äitiyslakialoitetta

Erityisvanhemman korjaussarja tukee äitiyslakialoitetta

Erityisvanhemmuus on hyvin lavea käsite. Olen aiemmin todennut, että erityisvanhemmuus voi olla myös sitä, että yhteiskunnallisen aseman takia joutuu normaalia haastavampaan tilanteeseen vanhempana. Yksi tällainen erityisvanhempien ryhmä on sateenkaariperheiden vanhemmat. Kun lasten vanhemmat eivät olekaan heteronormatiivisen oletuksen mukaiset isä ja äiti, voi siitä koitua erilaista hankaluutta elämään. Siis sellaista hankaluutta, joka ei ole lähtöisin perheestä itsestään.

Yksi tällainen elämää hankaloittava asia on se, että lapsia hankkivat naisparit eivät ole lain edessä tasa-arvoisessa asemassa eri sukupuolta olevien vanhempien kanssa. Jotta molemmat äidit saisivat lapsen huoltajuuden, joutuu pari nykyisin käymään läpi perheen sisäisen adoptioprosessin, joka on hidas, tarpeeton ja lapsen edun vastainen. Sen vuoksi nyt on vireillä kansalaisaloite tätä tilannetta korjaamaan, nk. äitiyslaki. Äitiyslain hyödyt nykytilanteeseen verrattuna on tiivistetty kätevästi seuraavaan kaavioon:

aitiyslaki_infografiikka

Nyt suosittelen sinuakin allekirjoittamaan aloitteen. Se ei vie aikaa eikä rahaa, mutta voi parantaa joidenkin erityisvanhempien asemaa tulevaisuudessa. Vanhempainliitto, Väestöliitto, Ihmisoikeusliitto sekä lukuisat muut järjestöt, yksityishenkilöt ja organisaatiot tukevat aloitetta, joten mikset sinäkin. Toimi kuitenkin nopeasti, sillä kansalaisaloite umpeutuu 28.5. ja allekirjoituksia puuttuu yhä tavoitteesta.

Suositeltavia linkkejä:

Lisää tietoa äitiyslaista

Allekirjoita äitiyslaki

Tietoa sateenkaariperheistä

Vastaa