You are currently viewing Haluatko suurperheen vanhemmaksi? Varaudu tähän!

Haluatko suurperheen vanhemmaksi? Varaudu tähän!

Suomessa on viime vuosina kohistu alhaisesta syntyvyydestä. Yhä useampi ei joko saa tai halua lapsia, ainakaan montaa. Samalla on kuitenkin havaittu, että vaikka kokonaisuudessaan syntyvyys on laskussa, on meillä edelleen runsaasti myös suurperheitä (siis ≥3 lasta perheessä).

Jos satut kuulumaan siihen ryhmään, joka halajaa vähän isompaa perhekokoa, niin sinun on hyvä varautua muutamiin asioihin. Erityisvanhemman korjaussarja esittelee nyt kokemuksen syvällä rintaäänellä tärkeimmät seikat.

Suurperheellinen = uskonnollinen hihhuli

Suurperheen vanhempana tulet törmäämään jatkuvasti siihen, että ihmiset tiedustelevat, onko teillä jokin uskonnollinen tausta, jonka vuoksi lapsia on niin paljon. Nekin, jotka eivät kehtaa kysyä, miettivät sitä varmasti. Koska eihän tuollaiseen siitosurakkaan ryhdy hullukaan, jollei jokin uskonnollinen tai yhteisöllinen voima siihen pakota.

Olet useimmiten huonoin versio itsestäsi

Periaatteessa olet vanhempana kovan luokan ammattilainen, monissa liemissä keitetty virtuoosi. Onhan sinulla moninkertainen kokemus vanhemmuudesta pienperheellisiin verrattuna. Käytännössä koet itsesi kuitenkin totaalisen surkeaksi. Olet liian uupunut toteuttaaksesi sitä vanhemmuuden ideaalia, johon elämän koulu sinut on valmistanut.

Erityislapset

Sanotaan, että kyllä sitä samalla kasvattaa useamman lapsen siinä missä yhden tai kaksi. Ja paskat! Yksi uneton vauvavuosi on paljon helpompi kuin kymmenen putkeen. Koska sinulla on useampi lapsi, on myös todennäköisempää, että olet vähintään yhden erityislapsen onnellinen vanhempi, jolloin hoivataakka kasvaa paljon kokoaan suuremmaksi. Tämä riippuu kyllä paljon myös sinun ja lapsentekokumppanisi geeniperimästä.

Hyvät hetket ovat outoja

Suurperheellisen arki on melkoisen kuormittavaa aherrusta muutenkin, mutta lisäksi aina jollakin lapsella on jonkinlainen uhma- tai tuhmäikä menossa. Rajojen koettelu, kiukku tai epämääräinen perseily ovat aina läsnä suurperheen elämässä. Siksi sitä tarttuukin niihin elämän hyviin hetkiin kuin viimeisen oljenkorteen. Paitsi että ne hyvät hetket ovat jollain tavalla aina outoja. Yhtäkkiä saatat kokea sanoinkuvaamatonta onnen tunnetta, kun lapsesi istuvat kaksi minuuttia sohvalla tappelematta.

Loputon työmaa

Mikä tahansa palkkatyön muoto tuntuu suorastaan rentouttavalta vaihtelulta kotitöiden rinnalla. Pelkästään pyykkäämiseen, tiskeihin ja siivoukseen kulutettu vuotuinen aika vastaa noin kolmea henkilötyövuotta. Kotitöitä tehdään kolmessa vuorossa putkeen ilman taukoja, lomittajaa ja eläke-etuja. Lapset ovat kyllä innokkaita auttajia, mutta eivät enää siinä iässä, kun heistä oikeasti olisi jotain hyötyä.

Tarvitset suurtalouskeittiön

Suurperheen keittiössä on hyvä olla ainakin kylmiö, 50 litran kattiloita ja suurtalouskeittiöön soveltuva astianpesukone. Maitotuotteet kannattaa tilata suoraan meijeristä, muut tuotteet lähitiloilta. Jos kuitenkin päätät hakea itse ruuat kaupasta, kannattaa hankkia tarpeeksi suuri pakettiauto kauppakassiksi. Rekkakortti katsotaan eduksi.

Olet itsekeskeinen ja pelastat yhteiskunnan

Yhteiskunnallinen asemasi tulee olemaan hyvin kaksijakoinen. Toisaalta olet Antti Rinteen unelmavävy tai -miniä hoitaessasi koko Suomen #synnytystalkoot lähes yksin. Toisaalta taas olet syyllinen väestöräjähdykseen ja sinun takiasi koko maapallo tuhoutuu.

 

Jos olet tähän kaikkeen valmis, niin onnea matkaan! Olkoon voima kanssasi.

Tällä artikkelilla on yksi kommentti

  1. Heli

    Aamen! 😁 Ja kuinka rakkaita ne kuitenkin ihan jokainen onkaan!!

Vastaa