Näin saat lapsesi rauhoittumaan – opas kaikille vanhemmille
10 niksiä lasten käytösongelmien korjaamiseen
100 keinoa hallita lapsen kiukuttelua
Tällaisia otsikoita ovat verkkolehdet pullollaan. Joskus niissä on haastateltu jotakin asiantuntijaa, joka antaa varsin yleispäteviä neuvoja lastenkasvatuksesta. Niissä on monesti ihan hyvää asiaa, mutta jollakin tavalla ne jäävät vähän sellaisen ideaalimaailman tasolla. Siispä kokosin oman realistisen vinkkilistani, jolla jokainen meistä voi olla hieman vähemmän epäonnistunut vanhempi.
1. Ole aina kylmän viileä
Pyri osoittamaan, että olet kaikin tavoin parempi kuin lapsesi. Älä siis missään nimessä näytä, että lapsen käytös koskaan hetkauttaisi sinua suuntaan tai toiseen. Näin lapsesi oppii, että ihminen voi halutessaan kehittyä koneeksi, josta on riisuttu kaikki epämiellyttävät inhimilliset piirteet.
2. Käsittele vaikeat tilanteet heti
Kun lapsi kokee voimakkaan pettymyksen, raivostumisen tai vitutuksen tunteen, tulee tilanne purkaa heti. Tartu tilanteeseen lapsesi ollessa tunnekuohunsa huipulla ja nujerra hänet. Jos lapset esimerkiksi tappelevat, on paras menetelmä pakottaa osapuolet anteeksipyyntöön silloin, kun se tuntuu kaikkein nöyryyttävimmältä. Älä viivyttele liian kauan, jotta tunnetila ei ehdi korvautua oman käytöksen pohdinnalla.
3. Eliminoi kiukuttelu
Kiukuttelu on osoitus siitä, että lapsi on epäonnistunut lapsena ja sinä olet epäonnistunut vanhempana. Lapsi kiukuttelee eri syistä eri ikäkausina, ja kiukuttelu on osoitus, että olette epäonnistuneet näiden herkkyyskausien käsittelyssä. Vältä siis kaikin keinoin sellaista kehitystä, joka voi johtaa kiukutteluun.
4. Varaa enemmän aikaa lapsellesi
Sinun ei ole pakko olla noin itsekeskeinen. Hyvä vanhempi keskittää herkeämättömän huomionsa koko ajan omaan lapseensa. Hetken herpaantuminen voi johtaa jo kiintymyssuhdehäiriöön.
5. Ohjaa lastasi käyttäytymään aina hyvin
Lapsen on toivottavaa käyttäytyä aina niin, että hän leikkii hiljaa paikallaan tai toteuttaa muita aikuisten toiveita. Jos lapsi ei syystä tai toisesta näin toimi, on hänet rauhallisesti ja sanallisesti ohjattava takaisin oikean toiminnan pariin.
6. Poista väsymys ja stressi elämästä
Väsymys ja stressi ovat pahoja kuormitustekijöitä sekä sinulle että lapsellesi. Nuku siis paremmin, äläkä stressaa enää.
7. Vältä rangaistuksia
Rangaistukset ovat tunnetusti huono kasvatuskeino ja kehoitukset ovat hyvä keino. Jos kehoitus ei riitä, osoita lapselle, että ainoa keino hänelle hankkia hyväksyntää ja arvostusta, on toteuttaa vanhempien hänelle asettamia odotuksia. Älä lahjo, mutta rakasta vastikkeellisesti.
8. Kasvata oikeaan muottiin
Jokainen lapsi on omanlaisensa persoonallisuus. Siksi on tärkeää panostaa siihen, että heistä saadaan kasvatettua samanlaisia kuin muistakin ihmisistä. Opeta lastasi kunnioittamaan erilaisuutta, mutta välttämään sitä itse kaikessa tekemisessään.
9. Hyväksy oma epätäydellisyytesi
Olet täysi paska. Voit korkeintaan koettaa olla vähän vähemmän paska. Et kykene millään vastaamaan hyvän vanhemmuuden vaatimuksiin, tai jos pystyt, keksimme kyllä heti lisää vaatimuksia.
10. Hyväksy myös lapsesi epätäydellisyys
Onhan hän perinyt geeninsä sinulta.
Lol tämähän on hauska päivänpiristys😃
Kiitos! Joskus täytyy näitäkin kirjoitella, ettei mene elämä liian vakavaksi.
Kyllä juu, nuori sanoi kerran että miten just hänelle on sattunut noin paskat vanhemmat? Kielsimme jonkin sellaisen asian ”mitä kaikki kaverit saa tehdä”… Otin osaa kun en siihen tilanteeseen oikein huumoria keksinyt.
Meidänkin lapsilla on paskat vanhemmat. Taitaa olla vähän kaikilla tuo sama ongelma. Paitsi kaikkien kavereilla, joiden vanhemmat on varmasti paremmat kuin omat.
Kiitos tästä! Ihanan vapauttava ja hymyn huulille tuova teksti 😁
Eipä kestä! Välillä on hyvä ottaa asiat huumorilla.
😉 Aika vapauttavaa itsellekin, kun on mahdollista heittäytyä ”samalle aaltopituudelle” jälkikasvun kanssa. Silloin sitä voi kasvattajana kenties tuntea onnistuneensa :). Jaksamista koulujen aloitukseen koko perheelle.